Ηλικία Στείρωσης Μέγεθος Σκύλου Προβλήματα

Νέα έρευνα δείχνει ότι η ηλικία της στείρωσης και το μέγεθος του σκύλου καθορίζουν τα όποια προβλήματα υγείας θα προκύψουν αργότερα στη ζωή του.

Συχνά, οι κηδεμόνες σκύλων συμβουλεύονται να στειρώνουν (τους θηλυκούς) ή να ευνουχίζουν (τους αρσενικούς) σκύλους τους για λόγους υγείας. Συνήθως αναφέρονται ορισμένα οφέλη για την υγεία, αλλά αυτά δεν υποστηρίζονται πάντα από αξιόπιστα δεδομένα. Κατά τη συζήτηση των επιπτώσεων της στείρωσης και του ευνουχισμού στην υγεία των σκύλων, συχνά δεν αναφέρονται οι κίνδυνοι. Κάποιες φορές αναφέρονται ορισμένοι, αλλά όχι οι πιο σοβαροί.

Όπως έχουμε ξαναγράψει, η στείρωση (ή ο ευνουχισμός) των σκύλων σχετίζεται με θετικές και αρνητικές επιπτώσεις – τόσο στην υγεία, όσο και στη συμπεριφορά τους. Στο άρθρο αυτό θα παρουσιάσουμε νεότερες έρευνες για τις επιπτώσεις στην υγεία.

Όχι στη Στείρωση σε Νεαρή Ηλικία

Η στείρωση και ο ευνουχισμός των σκύλων σε ηλικία ενός έτους έχει γίνει ρουτίνα στις ΗΠΑ και σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Δεν υπάρχει ισχυρή επιστημονική βάση για την επιλογή αυτής της ηλικίας, ενώ υπάρχουν ερωτηματικά σχετικά με την ασφάλεια και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της χειρουργικής επέμβασης σε ζώα νεαρής ηλικίας.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η επιμονή σε στειρώσεις και ευνουχισμούς για κάθε σκύλο σε νεαρή ηλικία έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας σε πολλούς από αυτούς. Μελέτες δείχνουν ότι όσο νωρίτερα στειρώνεται ή ευνουχίζεται ένα κουτάβι, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να παρουσιάσει προβλήματα υγείας αργότερα στη ζωή του.

Οι πιο πρόσφατες έρευνες αποκαλύπτουν ότι για ορισμένες φυλές σκύλων η στείρωση και ο ευνουχισμός μπορεί να σχετίζονται με αυξημένους κινδύνους εξουθενωτικών διαταραχών των αρθρώσεων, καθώς και ορισμένων μορφών καρκίνου. Οι διαταραχές των αρθρώσεων περιλαμβάνουν δυσπλασία του ισχίου, σχίσιμο ή ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, και δυσπλασία του αγκώνα. Οι καρκίνοι περιλαμβάνουν λέμφωμα, όγκο μαστοκυττάρων, αιμαγγειοσάρκωμα και οστεοσάρκωμα.

Σε προηγούμενες μελέτες για τα Golden Retriever, τα Labrador Retriever και τα German Shepherd, η στείρωση πριν την ηλικία του ενός έτους συσχετίστηκε με αυξημένους κινδύνους μίας ή περισσότερων διαταραχών στις αρθρώσεις, 2-4 φορές περισσότερο σε σχέση με τους αντίστοιχους κινδύνους των μη στειρωμένων σκύλων. Η αύξηση ήταν εντονότερη σε σκύλους που είχαν στειρωθεί από την ηλικία των 6 μηνών.

Οι κηδεμόνες σκύλων πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η στείρωση και ο ευνουχισμός μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μη θεραπεύσιμων μορφών καρκίνου όπως το αιμαγγείωμα, ακόμη και αν μειώνουν το ποσοστό του πιο θεραπεύσιμου καρκίνου του μαστού. Ανάλογα με τη φυλή, η στείρωση έχει επίσης πολύ μεταβλητή επίδραση στην ανάπτυξη παθήσεων των αρθρώσεων, της πυομήτρας και της ακράτειας ούρων.

Νέα Δεδομένα: Καθοριστικοί Παράγοντες η Ηλικία της Στείρωσης και το Μέγεθος του Σκύλου

Πριν λίγες ημέρες παρουσιάστηκε μεγάλου εύρους μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Davis, και στηρίχθηκε σε στοιχεία 15 ετών. Στην έρευνα εξετάστηκαν 5 κατηγορίες μεγεθών ημίαιμων σκύλων και 35 καθαρόαιμες φυλές (περισσότεροι από 17.000 σκύλοι συνολικά). Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι κάποιες φυλές σκύλων έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων καρκίνων και διαταραχών των αρθρώσεων εάν στειρωθούν ή ευνουχιστούν εντός του πρώτου έτους της ζωής τους.

Οι διαταραχές των αρθρώσεων που εξετάστηκαν περιλαμβάνουν τη δυσπλασία ισχίου, τη ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου και τη δυσπλασία αγκώνα. Οι μορφές καρκίνου που ερευνήθηκαν συμπεριέλαβαν το λέμφωμα, το αιμαγγειοσάρκωμα ή καρκίνο των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων, τους όγκους μαστοκυττάρων, και το οστεοσάρκωμα ή καρκίνο των οστών.

Όπως θα δείτε στο συνημμένο αρχείο που μπορείτε να κατεβάσετε σε μορφή PDF στο τέλος του άρθρου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ευπάθεια στις διαταραχές των αρθρώσεων σχετίζεται με το μέγεθος του σώματος των σκύλων.

Σε γενικές γραμμές, οι μικρότερες φυλές δεν παρουσιάζουν αυτά τα προβλήματα, αλλά η πλειοψηφία των μεγαλύτερων φυλών τείνουν να εμφανίζουν διαταραχές στις αρθρώσεις. Εξαίρεση (και έκπληξη) στον παραπάνω κανόνα αποτελεί το γεγονός ότι δύο γιγαντιαίες φυλές – Great Dane και Irish Wolfhound – δεν έδειξαν αυξημένο κίνδυνο διαταραχών των αρθρώσεων σε όποια ηλικία και αν είχαν στειρωθεί.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η εμφάνιση καρκίνων στους μικρότερους σκύλους ήταν χαμηλή, είτε στειρώθηκαν είτε όχι. Και εδώ υπήρξαν εξαιρέσεις, με δύο φυλές μικρότερων σκύλων – Boston Terrier και Shih Tzu – να έχουν παρουσιάσει σημαντική αύξηση μορφών καρκίνου ως αποτέλεσμα της στείρωσης.

Ένα άλλο σημαντικό εύρημα ήταν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις το φύλο του σκύλου έκανε τη διαφορά στους κινδύνους για την υγεία των σκύλων όταν στειρώθηκαν.

Η Ηλικία της Στείρωσης και το Μέγεθος του Σκύλου Καθορίζουν τα Όποια Προβλήματα Υγείας

Οι κηδεμόνες σκύλων επιλέγουν συντριπτικά να στειρώσουν τους σκύλους τους, σε μεγάλο βαθμό για να αποτρέψουν τον υπερπληθυσμό, την ευθανασία ή τη μείωση όσων καταλήγουν στα καταφύγια. Η συγκεκριμένη μελέτη προτείνει ότι οι κηδεμόνες σκύλων πρέπει να εξετάζουμε προσεκτικά πότε και εάν πρέπει να στειρωθεί ο σκύλος μας. Ο Μπέντζαμιν Χαρτ, επικεφαλής της έρευνας, σημειώνει:

«Πιστεύουμε ότι είναι η απόφαση του κηδεμόνα του κατοικίδιου ζώου, σε συνεννόηση με τον κτηνίατρό του, και όχι οι προσδοκίες της κοινωνίας που πρέπει να υπαγορεύουν πότε θα στειρωθεί ο σκύλος

Και συμπληρώνει: «Το πότε θα στειρώσεις ή θα ευνουχίσεις πρέπει να είναι μια απόφαση [που λαμβάνεται] κατά περίπτωση, ακόμη και για σκύλους που υιοθετούνται από καταφύγια.»

Τα νέα επιστημονικά δεδομένα για τις στειρώσεις και τους ευνουχισμούς έχουν οδηγήσει την Αμερικανική Κτηνιατρική Ένωση (AVMA) να αναφέρει πλέον στον οδηγό της για στους κτηνιάτρους ότι «δεν υπάρχει καμία σύσταση που θα ήταν κατάλληλη για όλους τους σκύλους.»

Η μελέτη καθορίζει κατευθυντήριες γραμμές για τους κηδεμόνες κατοικίδιων ζώων και τους κτηνιάτρους που αφορούν ημίαιμους σκύλους και καθεμία από τις 35 εξεταζόμενες φυλές, προκειμένου να βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων για τη στείρωση. Η ηλικία της στείρωσης σε σχέση το μέγεθος του σκύλου φαίνεται να είναι κρίσιμοι παράγοντες – πρόκλησης ή αποφυγής – πιθανών προβλημάτων υγείας και είναι καλό να λαμβάνονται υπόψη.

Δείτε και κατεβάστε τον λεπτομερή πίνακα στο συνημμένο αρχείο PDF:

Προτεινόμενες Οδηγίες για την Κατάλληλη Ηλικία Στείρωσης ή τη Μη Στείρωση Ημίαιμων Σκύλων και 35 Καθαρόαιμων Φυλών

Πηγές

  1. Dr Becker, K. (2020) Spaying and Neutering Options Can Avoid Adverse Effects. Healthy Pets, 13 July
  2. Dr Becker, K. (2019) What Are the Risks of Spay Neuter? Dogs Naturally, 16 October
  3. Hart B.L, Hart L.A,, Thigpen A.P. and Willits N.H. (2020) Assisting Decision-Making on Age of Neutering for 35 Breeds of Dogs: Associated Joint Disorders, Cancers, and Urinary Incontinence. Frontiers in Veterinary Science 7:388. doi: 10.3389/fvets.2020.00388
  4. Hart B.L., Hart L.A., Thigpen A.P. and Willits N.H. (2019). Best Age for Spay and Neuter: a New Paradigm. School of Veterinary Medicine and School of Statistics, University of California, Davis, CA, 8 July
  5. McKenzie, B. (2020) Early or Delayed Neutering? What to Tell Clients. Veterinary Practice News, 27 March
  6. Sanborn, L.J. (2020) Long Term Health Risks and Benefits Associated with Neuter/Spay in Dogs. Dogs Naturally. 10 July
  7. Science News (2020) When Should You Neuter Your Dog to Avoid Health Risks, 15 July
  8. Skylakos.gr (2017) Οι Επιπτώσεις της Στείρωσης στην Υγεία των Σκύλων, 18 Αυγούστου
  9. Skylakos.gr (2018) Οι Επιπτώσεις της Στείρωσης στη Συμπεριφορά των Σκύλων, 23 Φεβρουαρίου
  10. Watkins, G. PhD (2020) Research on the Effects of Spaying and Neutering. Avidog, 8 July
  11. Zhang, S. (2019) The Quietly Changing Consensus on Neutering Dogs. The Atlantic, 22 July
  12. Zlotnick, M., Corrigan, V., Griffin, E., Alayon, M., & Hungerford, L. (2019). Incidence of Health and Behavior Problems in Service Dog Candidates Neutered at Various Ages. Frontiers in Veterinary Science, 6, 334. doi:10.3389/fvets.2019.00334