οι σκύλοι δεν απολαμβάνουν την ανθρώπινη αγκαλιά

Συνήθως οι σκύλοι δεν απολαμβάνουν την ανθρώπινη αγκαλιά (και μας το δείχνουν).

Αν θέλουμε να προσφέρουμε στο σκύλο μας το καλύτερο δυνατό, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τι πραγματικά τους ευχαριστεί.

Τελευταία Αναθεώρηση: 29/08/2018

Οι σκύλοι είναι ζώα δρομείς (Myers κ.ά., 2018), γεγονός που σημαίνει ότι μπορούν (και τους αρέσει) να τρέχουν γρήγορα και για μεγάλες αποστάσεις. Σύμφωνα με τον Coren (2016), η πρώτη γραμμή άμυνας των σκύλων σε περίπτωση που αισθανθούν απειλή είναι η φυγή. Ο «εγκλωβισμός» τους σε αγκαλιά περιορίζει τη δυνατότητά τους να τρέξουν, γεγονός που αυξάνει τα επίπεδα άγχους τους· άν το άγχος αυτό γίνει αρκετά έντονο, ενδέχεται να δαγκώσουν.

Η McConnell (αναφέρεται στην Heimbuch, 2016) υποστηρίζει ότι η αγκαλιά δεν περιλαμβάνεται στο ρεπερτόριο συμπεριφορών των σκύλων. 'Οταν δύο σκύλοι χαιρετιούνται μεταξύ τους, και ανάλογα με το αν γνωρίζονται ήδη, τα φύλα τους, αν υπάρχουν άλλα σκυλιά στο χώρο κλπ., θα μυριστούν, θα κουνήσουν την ουρά τους, και θα εκτείνουν τα μπροστινά τους πόδια χαμηλώνοντας το στήθος τους σε ένδειξη φιλικού χαιρετισμού.

Η πλησιέστερη χειρονομία των σκύλων προς την ανθρώπινη αγκαλιά είναι αν κάποιος βάλει το ένα ή και τα δύο μπροστινά του πόδια επάνω στον άλλο. Όμως αυτή η συμπεριφορά συνήθως αποτελεί ένδειξη κυριαρχίας και επιβολής ελέγχου - κάτι που ισχύει ακόμη και όταν συμβαίνει κατά τη διάρκεια παιχνιδιού. Χωρίς να είναι απαραίτητα επιθετική κίνηση, η κοντινότερη χειρονομία στην ανθρώπινη αγκαλιά, όταν εκφράζεται από την πλευρά του σκύλου είναι μια δυναμική, αποφασιστική και έντονη συμπεριφορά (Heimbuch, 2016).

Με την άποψη αυτή συμφωνεί και η Donovan (2016), η οποία σημειώνει ότι κάποιες φυλές σκύλων, ιδιαίτερα αυτές που εκπαιδεύονται για θεραπευτικούς σκοπούς, μπορούν να ανεχθούν την αγκαλιά· ωτσόσο, σε γενικές γραμμές οι σκύλοι δεν την απολαμβάνουν. Προκειμένου να επικοινωνήσουν μαζί μας και μεταξύ τους, οι σκύλοι βασίζονται στη γλώσσα του σώματος. Η τοποθέτηση ενός άκρου πάνω σε άλλο σκύλο είναι ένας τρόπος άσκησης κυριαρχίας και μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, ή να ερμηνευθεί ως απειλή.

Ο Coren (2016) παρατήρησε 250 φωτογραφίες από το Google και το Flickr που δείχνουν ανθρώπους να αγκαλιάζουν σκύλους. Διαπίστωσε ότι σε ποσοστό 81,6% οι σκύλοι έδειχναν τουλάχιστον ένα σημάδι δυσαρέσκειας, αναστάτωσης, ανησυχίας, νευρικότητας, ή άγχους. Τέτοια ήταν το κλείσιμο των ματιών, το γλείψιμο των χειλιών, η στροφή του κεφαλιού για αποφυγή οπτικής επαφής, το κατέβασμα των αυτιών, κ.ά. Μόνο το 7,6% των σκύλων έδειχναν ευχαριστημένοι με την αγκαλιά, ενώ το υπόλοιπο 10,8% εξέφραζε ουδέτερη στάση (Coren, 2016).

Η Hanson (2016) αναφέρει ότι η συγκεκριμένη έρευνα δεν αποδεικνύει τα παραπάνω ποσοστά καθώς οι φωτογραφίες που επιλέχθηκαν δεν είναι αντιπροσωπευτικές του τρόπου που αισθάνονται για την αγκαλιά όλοι οι σκύλοι· επιπλέον, υποστηρίζει ότι είναι πιθανό οι σκύλοι να αισθάνονταν αμήχανα και να έδειχναν απρόθυμοι λόγω του «στησίματος» της φωτογραφίας. Ωστόσο, παραδέχεται ότι τα αποτελέσματα της έρευνας συμφωνούν με άλλες μελέτες, και αποδέχεται ότι σε γενικές γραμμές οι σκύλοι δεν απολαμβάνουν τις αγκαλιές.

Ειδικότερα, κάποιοι σκύλοι κάνουν απολύτως σαφές ότι δεν τους αρέσουν οι αγκαλιές και δεν τις ανέχονται. Οι περισσότεροι τις υπομένουν αλλά δεν τους αρέσει, και άλλοι λατρεύουν τις αγκαλιές από τους έμπιστους κηδεμόνες τους, αλλά όχι από τρίτους (Heimbuch, 2016). Η ίδια συγγραφέας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι σκύλοι αγαπούν δυνατά, αλλά με τον δικό τους, κυνικό (κυριολεκτικά) τρόπο· αντίθετα, εμείς δείχνουμε αγάπη και τρυφερότητα με τον τρόπο που το κάνουν τα πρωτεύοντα θηλαστικά.

Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις: φυλές σκύλων όπως τα Golden Retriever και τα Lambrador Retriever (ιδιαίτερα τα κουτάβια) έχουν δείξει ότι αρέσκονται σε όλων των ειδών τα αγγίγματα και τις εκδηλώσεις στοργής. Ωστόσο, για τους περισσότερους σκύλους η αγκαλιά είναι μια αφύσικη συμπεριφορά, ακόμη κι όταν τη λαμβάνουν από γνωστό ή αγαπημένο πρόσωπο. Ο Αμερικανικός Κτηνιατρικός Όμιλος Ζωικής Συμπεριφοράς προειδοποιεί ότι οι άνθρωποι που αγκαλιάζουν σκύλους που δεν αρέσκονται στις αγκαλιές κινδυνεύουν να δαγκωθούν (King, 2018).

Ειδικά όταν εκφράζεται από τρίτους, ο άγαρμπος εγκλωβισμός του σκύλου σε αγκαλιά δεν λαμβάνεται από το τετράποδο ως κίνηση τρυφερότητας αλλά ως πιθανή απειλή που τους παγιδεύει, τους αγχώνει και τους στερεί τη δυνατότητα να κινηθούν ελεύθερα. Αυτό είναι κάτι που κάνουν συχνά τα παιδιά, με αθώες προθέσεις, που όμως οι σκύλοι δεν μπορούν να καταλάβουν.

Και τα μικρά παιδιά απολαμβάνουν την αγκαλιά από τους γονείς τους ή από κάποιον που εμπιστεύονται, όχι όμως από ξένους. Οι σκύλοι, που παραμένουν από νοητική άποψη παιδιά καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους, αισθάνονται εξίσου άβολα και ανασφαλείς. Αν αισθανθούν αρκετά παγιδευμένοι και υπό απειλή, είναι πιθανό να χρησιμοποιήσουν τα δόντια τους.

Σε κάθε περίπτωση, προτείνεται να αφήνουμε στον σκύλο την πρωτοβουλία να έρθει σε στενή επαφή μαζί μας εφόσον το θέλει, και δεν θα πρέπει ποτέ να τον στιμώχνουμε σε μέρη όπου δεν υπάρχει δυνατότητα διαφυγής - π.χ. σε γωνίες (Fantegrossi, 2018).

Κατά βάση, για τον σκύλο αγάπη είναι λίγα ελαφριά χτυπηματάκια, μια επιβεβαιωτική έκφραση, ένα θετικό νεύμα, κάποιο επιφώνημα επιβράβευσης, ή/και ίσως μια λιχουδιά (Coren, 2016). Είναι σημαντικό να αναγνωριστεί ότι σε γενικές γραμμές οι σκύλοι δεν απολαμβάνουν την ανθρώπινη αγκαλιά, ιδιαίτερα από τρίτους, και να το μάθουμε στα παιδιά.

Πηγές

  1. Coren, S., (2016) "The Data Says: Don’t Hug the Dog", Psychology Today (13 April). Ηλεκτρονική πρόσβαση στις 23/5/2017.
  2. Donovan, L., (2016) "Do Dogs Really Dislike Hugs?", American Kennel Club (26 April). Ηλεκτρονική πρόσβαση στις 23/5/2017.
  3. Fantegrossi, D. (2018) "Dog Welcomes his Dad Home With the Sweetest Hug", IHeartDogs (Jan 25). Ηλεκτρονική πρόσβαση στις 3/3/2018.
  4. Hanson, H., (2016) "Your Dog May Very Well Hate Hugs, But This Study Didn’t Prove it", The Huffington Post, Science (27 April). Ηλεκτρονική πρόσβαση στις 20/5/2017.
  5. Heimbuch, J., (2016) "Why Dogs Don’t Like to Be Hugged", Mother Nature Network (27 April). Ηλεκτρονική πρόσβαση στις 24/5/2017.
  6. King, A. (2018) "Ever Wonder Why Some Dogs Don't Like Hugs? This Will Tell You". IHeartDogs (29 Jan). Ηλεκτρονική πρόσβαση στις 3/3/2018.
  7. Myers, P., Espinosa, R., Parr, C.S., Jones, T., Hammond, G.S. & Dewey, T.S. (2018), The Animal Diversity Web (online) University of Michigan Museum of Zoology. Ηλεκτρονική πρόσβαση στις 3/3/2018.