Διατροφή για Σκύλους Μέσης και Προχωρημένης Ηλικίας

Η διατροφή είναι το θεμέλιο της υγείας και αυτό δεν είναι πουθενά πιο εμφανές από ό,τι στους σκύλους μέσης και προχωρημένης ηλικίας.

Συμβαίνει σχεδόν αστραπιαία. Μέχρι «χθες» ο σκύλος μας ήταν κουτάβι, μέχρι που κάποια στιγμή συνειδητοποιούμε ότι από «χθες» πέρασαν 7 χρόνια. Συνέβη και στον γράφοντα.

Το θέμα είναι ότι, ανάλογα με το μέγεθός του, ένας σκύλος 7 ετών αντιστοιχεί σε έναν άνθρωπο ηλικίας μεταξύ 44 και 56 χρονών. Δηλαδή είναι μεσήλικας, και πλέον είναι εξαιρετικά σημαντικό η διατροφή του να υποστηρίζει τις μεταβαλλόμενες ανάγκες του.

Η σωστή διατροφή είναι σημαντική σε κάθε στάδιο της ζωής του σκύλου και η καλή φροντίδα ξεκινά από όταν είναι κουτάβι. Ωστόσο, ό,τι κι αν έχουμε κάνει στο παρελθόν, πραγματικά αξίζει τον κόπο να λάβουμε υπόψη μας τις διατροφικές ανάγκες του σκύλου μας κατά την μέση και προχωρημένη ηλικία.

Πότε Ένας Σκύλος Θεωρείται Μέσης ή Προχωρημένης Ηλικίας;

Εξαρτάται από το μέγεθος και τη ράτσα του (αναλυτικός πίνακας ηλικιών εδώ). Κατά κανόνα, οι σκύλοι θεωρούνται μέσης ηλικίας όταν έχουν φτάσει το μισό του προσδόκιμου ζωής τους.

Έτσι,

Αντίστοιχα,

Σχήμα 1: Τα Στάδια Ζωής του Σκύλου. Πηγή: PetMD

Η Διατροφή του Σκύλου Μπορεί να Κάνει τη Διαφορά

Η μακροζωία είναι αποτέλεσμα καλών γονιδίων, καλής φροντίδας και καλής τύχης. Αφού αποκτήσουμε τον εκάστοτε σκύλο, η καλή φροντίδα είναι ο μόνος παράγοντας που μπορούμε να ελέγξουμε. Και ένα μεγάλο μέρος της καλής φροντίδας είναι η καλή διατροφή.

Ακριβώς όπως οι άνθρωποι αντιμετωπίζουμε περισσότερα ζητήματα υγείας καθώς μεγαλώνουμε, οι σκύλοι εμφανίζουν προβλήματα όπως:

Ακόμη και οι μέτρια υπέρβαροι σκύλοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για πρόωρη νόσηση και χρειάζονται πρόσθετα συμπληρώματα ή/και φάρμακα νωρίτερα από τους σκύλους κανονικού βάρους.

«Η διατήρηση των σκύλων σε βέλτιστη έως ελαφρώς αδύνατη κατάσταση σώματος μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης οστεοαρθρίτιδας και βοηθά τους ήδη πάσχοντες.» (1)

Σημαντικά Συστατικά στη Διατροφή Σκύλων Μέσης και Προχωρημένης Ηλικίας

Μελέτες δείχνουν ότι οι σκύλοι χρειάζονται περισσότερη πρωτεΐνη καθώς γερνούν, όχι λιγότερη, εκτός εάν συγκεκριμένες ασθένειες απαιτούν προσαρμογές. Η υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη βοηθά στη διατήρηση της υγιούς μυϊκής μάζας, καθώς και στην καλή λειτουργία των οργάνων και του ανοσοποιητικού.

Εξαιτίας του πιο αργού μεταβολισμού, είναι πιθανό ο σκύλος μας να πάρει επιπλέον κιλά. Για να τον διατηρήσουμε σε ένα υγιές βάρος, επιλέγουμε διατροφή χαμηλή σε λιπαρά, υδατάνθρακες και θερμίδες, και ταυτόχρονα πλούσια σε πρωτεΐνη κορυφαίας ποιότητας.

Για την προστασία οργάνων όπως η καρδιά και οι νεφροί ο σκύλος μας χρειάζεται μια διατροφή χαμηλή σε νάτριο, ενώ για την προστασία των νεφρών θέλουμε και χαμηλό φώσφορο.

Ο πιο αργός μεταβολισμός μπορεί να προκαλέσει επιβράδυνση της πέψης, επομένως μια τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες θα βοηθήσει. Τα λαχανικά αποτελούν κορυφαία πηγή φυτικών ινών, ενώ επιπλέον υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου.

Τα αντιοξειδωτικά και τα απαραίτητα λιπαρά οξέα όπως τα Ωμέγα-3 και τα Ωμέγα-6 συνεργάζονται για να μειώσουν τις φλεγμονές, να διατηρήσουν ένα ισορροπημένο ανοσοποιητικό σύστημα και να καταπολεμήσουν τις ασθένειες.

Όσον αφορά τα σνακ, δίνουμε στον μέσης ή προχωρημένης ηλικίας σκύλο μας μόνο υγιεινές λιχουδιές με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και νάτριο. Μπορούμε να δίνουμε και φρούτα ή λαχανικά όπως μήλα και καρότα.

Ο περιορισμός των λιχουδιών στο 10% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων και η αύξηση της άσκησης συμβάλλουν στην επιτυχή διαχείριση του σωματικού βάρους.

Οι σκύλοι επίσης χρειάζονται περισσότερο νερό καθώς γερνούν. Είναι σημαντικό να έχουν μόνιμη πρόσβαση σε άφθονο φρέσκο νερό.

Στην αγορά κυκλοφορούν πολλές τροφές “Senior”, που είναι «ειδικά σχεδιασμένες» για τις ανάγκες των μεγαλύτερων ηλικιακά σκύλων. Ωστόσο, τα συστατικά που χρησιμοποιούνται από την κάθε εταιρεία έχουν πολύ μεγάλες διαφορές, επομένως είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε πώς να αξιολογούμε μια πραγματικά καλή τροφή πριν επιλέξουμε.

Οι κροκέτες ψυχρής έκθλιψης της BELLFOR είναι ελάχιστα επεξεργασμένες έτσι ώστε να διατηρούν ανέπαφα τα πλούσια θρεπτικά τους συστατικά και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες για σκύλους μέσης και προχωρημένης ηλικίας.

Αφού επιλέξουμε την κατάλληλη τροφή, κάνουμε τη μετάβαση σταδιακά σε περίοδο έως 3 εβδομάδων.

Αν Δεν Τρώει;

Τα οδοντικά προβλήματα που έχουν συχνά οι σκύλοι μέσης και προχωρημένης ηλικίας κάνουν δύσκολο το μάσημα της τροφής. Αν η θεραπεία είναι αδύνατη, μπορούμε να μουσκέψουμε τις κροκέτες με λίγο νερό ή ζωμό κοτόπουλου. Ένα μικρότερο μέγεθος κροκέτας μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Το σκύψιμο στο μπολ με το φαγητό είναι πιθανό να τους κουράζει. Μπορούμε να σερβίρουμε τα γεύματα σε υπερυψωμένες ταΐστρες και ποτίστρες.

Αν ο σκύλος χάσει την όρεξή του, το ελαφρύ ζέσταμα της τροφής μπορεί να ενισχύσει το άρωμά της και να βοηθήσει στην τόνωση της όρεξης.

Με προσεγμένη διατροφή (και λίγη τύχη), ο σκυλάκος μας θα φτάσει ως τα βαθιά γεράματα χωρίς σοβαρά προβλήματα. Κάποια στιγμή θα απορρίψει την ισορροπημένη διατροφή και θα τον ταΐζουμε ό,τι θέλει να φάει.

Η τακτική «θα φάει όταν πεινάσει αρκετά» δεν λειτουργεί στους ηλικιωμένους σκύλους. Άλλωστε, είναι λίγο αργά για να ανησυχούμε μήπως τον κακομάθουμεκαι ακόμα κι αν το κάνουμε, το αξίζει.

Πηγές:

  1. Budsberg, S.C, & Bartges, J.W. (2006) “Nutrition and Osteoarthritis in Dogs: Does it Help?.” The Veterinary Clinics of North America. Small Animal Practice, vol. 36,6: 1307-23, vii. doi:10.1016/j.cvsm.2006.08.007
  2. Coile, C. (2021) “Best Dog Food for Senior Dogs”, American Kennel Club, 17 September
  3. FEDIAF (2021) “FEDIAF Scientific Advisory Board Statement: Nutrition of Senior Dogs”, European Pet Food Industry Federation, November.
  4. Fernandez, C. (2021) “Does my Dog Need Senior Dog Food?”, PetMD, 5 January
  5. Kam. K. (2010) “Senior Dog Food: Meeting Aging Canines’ Nutritional Needs”, WebMD, 1 May
  6. Laflamme, D P. (2012) “Companion Animals Symposium: Obesity in dogs and cats: What is wrong with being fat?.” Journal of Animal Science, vol. 90,5: 1653-62. doi:10.2527/jas.2011-4571
  7. Laflamme, D.P. (2005) “Nutrition for Aging Cats and Dogs and the Importance of Body Condition”, The Veterinary Clinics of North America. Small Animal Practice, vol. 35,3: 713-42. doi:10.1016/j.cvsm.2004.12.011
  8. Riney, R.P. (n.d.) “Choosing Food for your Senior Dog”, Canine Health Center, Cornell
  9. Sandhu, W.C. (2023) “Nutrition for the Senior Dog”, Edition Dog, 23 May
  10. Tashijian, G. (2022) “The Best Food for Senior Dogs”, Dogs Naturally, 8 October
  11. UK Pet Food (n.d.) “Dog Calorie Calculator NRC Method” (FEDIAF Guidelines)