Το ανοσοποιητικό σύστημα των σκύλων αποτελεί μέρος του αυτόνομου νευρικού συστήματος και είναι υπεύθυνο για την άμυνα της υγείας τους.

Πρόκειται για ένα πολύπλοκο δίκτυο εξειδικευμένων κυττάρων και οργάνων που προστατεύουν το σώμα του σκύλου από βακτήρια, ιούς, τοξίνες, παράσιτα και κάθε ξένο υλικό που εισβάλλει στον οργανισμό.
 

Η διατροφή ενός σκύλου επηρεάζει το ανοσοποιητικό του σύστημα σε μεγάλο βαθμό. Όταν η τροφή είναι ανεπαρκής για να διατηρήσει το ανοσοποιητικό σύστημα σε καλή λειτουργία, δεν μπορεί να καταπολεμήσει πιθανές λοιμώξεις ή ασθένειες.

Ζώα με χαμηλότερο ανοσοποιητικό είναι πιθανό να αρρωσταίνουν συχνά, ακόμη και να αναπτύξουν σοβαρές ασθένειες όπως καρκίνο ή ανεπάρκεια οργάνων.

Πώς Λειτουργεί η Ανοσία

Η ανοσία πρώτου επιπέδου παρέχεται από το δέρμα και το σάλιο του σκύλου. Όταν δεν υπάρχουν ανοίγματα στο δέρμα και το πεπτικό σύστημα του σκύλου είναι υγιές, τα κύτταρα του ιού και των βακτηρίων δεν μπορούν να φτάσουν εσωτερικά στο σώμα.

Εάν υπάρχει πληγή στο δέρμα του σκύλου, ή όταν το πεπτικό σύστημα δεν λειτουργεί σωστά, η πιθανή απειλή για το σώμα και την υγεία του σκύλου μπορεί να ξεπεράσει την ανοσία του πρώτου επιπέδου και τότε μπαίνει σε λειτουργία η ανοσία δεύτερου επιπέδου.

Τα βλαστοκύτταρα του μυελού των οστών αποτελούν τη βάση της ανοσίας. Τα κύτταρα υπερασπίζονται το σώμα από μέσα τους λειτουργώντας ως γραμμή άμυνας απέναντι σε οποιοδήποτε κύτταρο εισέρχεται στο σώμα και θα μπορούσε να το βλάψει.

Ο πυρετός και η υψηλή θερμοκρασία αποτελούν μέρος της ανοσίας δεύτερου σταδίου. Η αύξηση της θερμοκρασίας μέσα στο σώμα έχει σκοπό να δυσχεράνει τη ζωή της λοίμωξης – ιογενούς ή βακτηριακής.

Προβλήματα Ανοσοποιητικού Συστήματος

Ορισμένα προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος είναι γενετικά κληρονομικά και συχνά αναπόφευκτα, ενώ άλλα προκύπτουν ως αποτέλεσμα της καταπόνησης. Τα πιο συνήθη προβλήματα περιλαμβάνουν:

Η Επιδημία των Αλλεργιών

Οι αλλεργίες έχουν γίνει ένα τεράστιο πρόβλημα για τους σκύλους τα τελευταία χρόνια. Οι επιπτώσεις της συνεχούς έκθεσης των σκύλων σε αλλεργιογόνα είναι πολύ σοβαρές για το ανοσοποιητικό σύστημα και την υγεία τους.

Το ανοσοποιητικό σύστημα ενός υγιή σκύλου θα λειτουργεί συνήθως αποτελεσματικά. Όταν το σώμα απειλείται από κύτταρα-εισβολείς μόνο περιστασιακά, αυτά θα αντιμετωπιστούν από ισχυρά δευτερογενή κύτταρα ανοσίας και θα εξαλειφθούν γρήγορα.

Αλλά αν ο σκύλος μας αντιμετωπίζει την αλλεργία σε καθημερινή βάση, η αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού του συστήματος τελικά θα αποδυναμωθεί. Ένα κουρασμένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πολύ λιγότερο πιθανό να μπορέσει να εξουδετερώσει τις απειλές.

Προσθέστε σ’ αυτό και μια κακή διατροφή και το ανοσοποιητικό σύστημα έχει πάρα πολλά να αντιμετωπίσει. Αυτός είναι ο λόγος που οι αλλεργίες οδηγούν σε πολύ σοβαρές ασθένειες στους σκύλους.

Η αλλεργία στο σιτάρι είναι ένα κοινό αλλά σοβαρό πρόβλημα με ποικίλα συμπτώματα.

Τόσο το σιτάρι, όσο και η γλουτένη (συστατικό του σιταριού), προκαλούν προβλήματα σε πολλούς σκύλους. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι και οι άνθρωποι έχουμε δυσανεξία στο σιτάρι και τη γλουτένη.

Το σιτάρι δεν αποτελεί φυσική τροφή για τους σκύλους και ιδιαίτερα όχι στις τεράστιες ποσότητες που περιέχεται σήμερα σε πολλές σκυλοτροφές.

Συμπτώματα Αλλεργίας στο Σιτάρι

Το σιτάρι δεν είναι απαραίτητο στη διατροφή των σκύλων. Σε έρευνα του 2020 βρέθηκε ότι περίπου 1 στους 7,5 σκύλους είναι αλλεργικοί στο σιτάρι.

Το να δίνουμε περιστασιακά στον σκύλο μας μια μπουκιά από το σάντουιτς που τρώμε είναι εντάξει, αλλά το να του προσφέρουμε συστηματικά ψωμί ως φαγητό ή λιχουδιά δεν ενδείκνυται.

Το καλαμπόκι και το ρύζι δεν περιέχουν γλουτένη, ενώ δεν έχει αναφερθεί αλλεργία σκύλων στο καλαμπόκι, το ρύζι, το κριθάρι, τη σίκαλη ή τη βρώμη.

Περιττά πρόσθετα, φυτοφάρμακα, χρώματα και ενισχυτικά γεύσης μπορούν επίσης να προκαλέσουν συγκεκριμένες αντιδράσεις ή μειωμένη ανοσία και ευαισθησία σε ασθένειες.

Οι φυσικές τροφές BELLFOR δεν περιέχουν συνθετικά συντηρητικά, προσθετικές και χρωστικές ουσίες και μαγειρεύονται με καινοτόμες μεθόδους χρησιμοποιώντας συστατικά ανθρώπινης ποιότητας.

Πηγές

  1. Beynen, A. (2020) “Gluten Proteins for Dogs”, Animal and Human Nutrition 101, pp 68-78, 20 June

  2. Sailer, C. (n.d.) “Can my Dog Eat Wheat?”, The Dog People by Rover.com