Τα Πλεονεκτήματα των Τροφών με Πρωτεΐνη Εντόμων για Κατοικίδια Ζώα

Οι τροφές με έντομα προσφέρουν υψηλή διατροφική αξία στα κατοικίδιά μας και ωφελούν σημαντικά τον πλανήτη.

Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται, οι εκτάσεις γεωργικής γης περιορίζονται και οι καταναλωτές γινόμαστε ολοένα και πιο απαιτητικοί, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να βρεθούν εναλλακτικές διατροφικές λύσεις στα συμβατικά κρέατα. Επιπλέον, η κτηνοτροφική παραγωγή είναι η κύρια αιτία της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από ανθρωπογενείς παράγοντες.

Οι προκλήσεις αυτές έχουν οδηγήσει σε αυξανόμενη ζήτηση για πιο βιώσιμες επιλογές διατροφής, με μειωμένη κατανάλωση κρέατος ή χρήση εναλλακτικών πηγών πρωτεΐνης. Τα έντομα προβάλλουν σήμερα παγκοσμίως ως βασικό συστατικό ζωοτροφών αλλά και ανθρώπινης τροφής.

Οι κύριοι λόγοι για αυτήν την ολοένα και μεγαλύτερη δημοτικότητα των εντόμων ως διατροφικά συστατικά περιστρέφονται γύρω από τη βιωσιμότητα: πρώτα με την έννοια της δυνατότητας παροχής βιώσιμων προμηθειών τροφής – ειδικά πρωτεϊνών – για κατοικίδια ζώα και ανθρώπους, καθώς αυξάνονται οι πληθυσμοί και η ζήτηση για πρωτεΐνη.

Όσον αφορά την ευρύτερη βιωσιμότητα, συμπεριλαμβανομένου του αντίκτυπου στο περιβάλλον, η παραγωγή εντόμων έχει αποδειχθεί ότι χρησιμοποιεί σημαντικά λιγότερους πόρους όσον αφορά τη γη, το νερό και, σε μικρότερο βαθμό, την ενέργεια, και επίσης ότι δημιουργεί πολύ λιγότερα απόβλητα από την παραδοσιακή κτηνοτροφική παραγωγή.

Και παρόλο που μπορεί να φαίνεται παράξενο να ταΐζουμε τους τετράποδους φίλους μας με.. εξάποδα ζωύφια, στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου έτσι. Αυτή τη στιγμή ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπινων πολιτισμών σε όλο τον κόσμο καταναλώνει σχεδόν 2000 είδη εντόμων σε καθημερινή βάση, ενώ τόσο οι σκύλοι όσο και οι γάτες, όταν είναι ελεύθεροι στη φύση τρώνε συνήθως έντομα ως μέρος της καθημερινής τους διατροφής.

Ωφελιμότητα των Εντόμων

Είναι όμως ωφέλιμη για τους σκύλους μας η τροφή με πρωτεΐνη εντόμων;

Αν και οι μελέτες για τη διατροφή κατοικίδιων που προέρχεται από έντομα είναι ακόμη σχετικά περιορισμένες, τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα είναι πραγματικά πολύ θετικά.

Το άλευρο εντόμων είναι συνήθως πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνες (από 37 έως 63% ξηρά ουσία), ενώ το προφίλ αμινοξέων του είναι γενικά πολύ καλό τόσο για τις γάτες όσο και για τους σκύλους – περίπου ισοδύναμο με το ιχθυάλευρο και το άλευρο πουλερικών. Ωστόσο, η ακριβής σύνθεση των αμινοξέων και η πεπτικότητα των εντόμων ποικίλλει από είδος σε είδος.

Τα έντομα είναι πολύ θρεπτικά, περιέχουν βασικές πρωτεΐνες, λίπη, μέταλλα και αμινοξέα και είναι ιδιαίτερα εύπεπτα για τα ζώα.

Σύμφωνα με την Kelly Swanson, διατροφολόγο ζώων στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, οι γρύλοι και οι μύγες “μαύρος στρατιώτης” είναι ομοίως εύπεπτες με το παραδοσιακό κρέας και παρέχουν συγκρίσιμες πρωτεΐνες, συν ζωτικά αμινοξέα και άλλα μέταλλα.

Στην Ευρώπη εγκρίθηκε η χρήση εντόμων στις τροφές κατοικίδιων για συγκεκριμένα είδη που παράγονται εμπορικά και υπό ελεγχόμενες συνθήκες. Ο κανονισμός της Ε.Ε. 2017/893 επιτρέπει τη χρήση πρωτεϊνών που προέρχονται από επτά είδη εντόμων που δεν είναι παθογόνα, ούτε έχουν άλλες δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία των φυτών, των ζώων ή του ανθρώπου.

Στην Αμερική, η AAFCO ψήφισε υπέρ της έγκρισης των προνυμφών της μύγας “μαύρος στρατιώτης” στις τροφές για σκύλους τον Αύγουστο του 2021.

Η παγκόσμια τάση για τροφές κατοικίδιων με πρωτεΐνη εντόμων είναι γεγονός, και οι ειδικοί λένε ότι οι σκύλοι και οι γάτες θα τη λατρέψουν.

Οι τροφές Bellfor και I Love My Cat με πρωτεΐνη εντόμων είναι κατάλληλες για διατροφικά ευαίσθητους σκύλους και γάτες. Η εμπειρία μας δείχνει ότι ακόμη και τα τετράποδα με πολύ έντονες αλλεργίες στις ζωοτροφές μπορούν να ανεχθούν απροβλημάτιστα τις τροφές μας με βάση τα έντομα.

Χάρη στην εξαιρετική τους πεπτικότητα, οι τροφές μας για κατοικίδια με πρωτεΐνη εντόμων είναι ιδανικές για σκύλους και γάτες που πάσχουν από γαστρίτιδα, παγκρεατίτιδα ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και μπορούν να υποστηρίξουν βέλτιστα τις αντίστοιχες κτηνιατρικές θεραπείες.

Τέλος, είναι ιδανικές για την ανακούφιση των νεφρών, ενώ έχουν πολύ χαμηλές τιμές pH και προσαρμοσμένη περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία. Αυτές οι ιδιότητες τις καθιστούν κατάλληλες για την καταπολέμηση της πέτρας στην ουροδόχο κύστη.

Πηγές

  1. All About Dog Food (n.d.) “Insect Meal in Dog Food”, Allaboutdogfood.co.uk
  2. Funt, D. (2021) “Pets Can Help Fight Climate Change With an Insect-Based Diet. Owners Just Need to Come Around to the Idea”. The Washington Post, September 21
  3. Pet Food Manufacturers Association (n.d.) “Insect Based Ingredients in Pet Food”, Pfma.org.uk
  4. Phillips-Donaldson, D. (2021) “Insect Protein for Pet Food Buzzing Into Mainstream”, Petfoodindustry.com, April 26
  5. Smithers, R. (2019) “Dog Food Made from Insects to Go on Sale in UK for First Time”, The Guardian, January 10
  6. van Huis, A., Oonincx, D.G.A.B. (2017) “The Environmental Sustainability of Insects as Food and Feed. A Review”. Agronomy for Sustainable Development 37, 43. https://doi.org/10.1007/s13593-017-0452-8
  7. Zoo Experte (n.d.) “Healthy Pet Food with Insect Protein”. Der-zooexperte.de
  8. Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (2017) “Κανονισμός (ΕΕ) 2017/893 της Επιτροπής της 24ης Μαΐου 2017”. Ευρωπαϊκή Επιτροπή (25 Μαΐου)