Παράγοντες Μακροζωίας των Σκύλων

Ποιοί είναι οι παράγοντες μακροζωίας των σκύλων; Μπορούμε να τους επηρεάσουμε; Είναι εφικτό οι σκύλοι να ζουν περισσότερα από 20 χρόνια; Ευτυχώς, οι κορυφαίοι επιστήμονες ανά τον κόσμο συμφωνούν ότι είναι.

Όπως είναι ήδη γνωστό, η (εν δυνάμει) διάρκεια ζωής των σκύλων είναι αντιστρόφως ανάλογη με το μέγεθός τους. Για λόγους που δεν μπορεί ακόμη να εξηγήσει η επιστήμη, οι μεγαλόσωμοι σκύλοι ζουν – κατά κανόνα – λιγότερα χρόνια από τους μικρόσωμους.

Σύμφωνα με τον Βρετανικό Κυνολογικό Όμιλο, από το 2004 έως το 2014 ο μέσος χρόνος ζωής των σκύλων (όλων των μεγεθών) μειώθηκε από 11,3 σε 10 χρόνια. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτό δεν είναι φυσιολογικό και ότι μπορεί (και πρέπει) να αλλάξει.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να συμβάλουμε στην επιβράδυνση του ρυθμού γήρανσης και στην αύξηση της μακροζωίας του σκύλου μας.

Ο γηραιότερος σκύλος στον κόσμο είναι σήμερα 31 ετών  και ζει στην Αυστραλία (σε “ιδανικές” συνθήκες). Ακόμη, υπάρχουν αναφορές για ένα θηλυκό πιτ μπουλ ηλικίας 22 χρονών. Αλλά και στην Ελλάδα, υπάρχουν σκύλοι που διανύουν αισίως το 21ο και 22ο έτος ζωής τους, και μάλιστα είναι υγιείς και με διάθεση για ζωή.

Σύμφωνα με τους κορυφαίους ειδικούς παγκοσμίως, υπάρχουν 5 παράγοντες μακροζωίας των σκύλων που μπορούμε όλοι μας να αξιοποιήσουμε:

Αποφυγή Άγχους

Το άγχος κυριεύει συχνά τη ζωή μας, ακόμη και για τα πιο απλά πράγματα. Αν έχουμε μαλώσει το πρωί με κάποιον στη δουλειά και επιστρέψουμε το απόγευμα στο σπίτι, οι έρευνες δείχνουν ότι ο σκύλος θα το καταλάβει.

Αυτό θα συμβεί ακόμη κι αν έχουμε ξεπεράσει τον εκνευρισμό – ακόμη κι αν ο καβγάς έγινε την προηγούμενη ημέρα. Επιπλέον, ο σκύλος μας θα ταυτιστεί με τα συναισθήματα της έντασης και του άγχους που είχαμε και θα τα υιοθετήσει.

Επομένως, όσο συχνότερα είμαστε ήρεμοι και χαρούμενοι, τόσο περισσότερο ο σκύλος μας θα αντιγράφει μέσω διαίσθησης θετικά συναισθήματα που θα τον βοηθήσουν να ζήσει περισσότερο.

Έλεγχος Θερμίδων

Σύμφωνα με τις παγκόσμιες στατιστικές για την παχυσαρκία, το 51% του παγκόσμιου πληθυσμού των σκύλων είναι υπέρβαρο.  Ωστόσο, όπως έχει αναφερθεί σε άλλο άρθρο, η παχυσαρκία μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής του σκύλου κατά έως 2 έτη

Προσφέροντας περισσότερο φαγητό από το κανονικό, κάνουμε κακό στο σκύλο μας. Μπορούμε να δείξουμε την αγάπη μας με πολύ πιο ωφέλιμους τρόπους, όπως είναι οι συχνότερες βόλτες και το περισσότερο παιχνίδι.

Έλεγχος Ινσουλίνης

Σήμερα, ανάλογα με την ποιότητα της τροφής που δίνουμε στο σκύλο μας, το ποσοστό των υδατανθράκων που λαμβάνει κυμαίνεται από 50% έως 70%. Αυτό συνιστά μια τεράστια μεταβολή σε σχέση με 100 χρόνια πριν, όταν το ποσοστό ήταν 4%.

Προτείνεται ο συχνός κτηνιατρικός έλεγχος των επιπέδων ινσουλίνης του σκύλου μας προκειμένου να παρακολουθούμε τον ρυθμό γήρανσής του.

Διόρθωση Ανοσοποιητικού Συστήματος

Οι έρευνες δείχνουν ότι η ποιότητα της τροφής που προσφέρουμε στο σκύλο μας αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα μακροζωίας. Ο Dr Tim Spector υποστηρίζει ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ποικιλία της τροφής που λαμβάνει ο σκύλος, τόσο περισσότερο θα ζήσει.

Η καθημερινή προσθήκη λίγου φρέσκου μαγειρευτού φαγητού μαζί με τις κροκέτες μπορεί να διορθώσει το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου.

Επιπλέον, η άσκηση βοηθάει στη μείωση του άγχους, στη μείωση των επιπέδων ινσουλίνης και στη διατήρηση του κανονικού σωματικού βάρους των σκύλων. Δηλαδή, ασκώντας το σκύλο μας αρκετά, επηρεάζονται θετικά οι 4 από τους 5 παράγοντες μακροζωίας που προαναφέρθηκαν. Και ταυτόχρονα, με την άσκηση ωφελούμαστε και εμείς

Περιβαλλοντικοί Παράγοντες

Πρόκειται για τον πιο δύσκολα διαχειρίσιμο από τους παράγοντες που αναφέρθηκαν, καθώς περιλαμβάνει τη συχνή έκθεση του σκύλου σε τοξίνες, παρασιτοκτόνα, καθαριστικά, κεριά και άλλα.

Ένας από τους παράγοντες του περιβάλλοντος όπου ζει ο σκύλος και που μπορούμε να επηρεάσουμε είναι η επαρκής άσκησή του. Η καθημερινή άσκηση με το σκύλο είναι εξαιρετικά σημαντική δραστηριότητα που συμβάλλει στην ευεξία του και στη γενικότερη αθλητική και νοητική του υγεία.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε την παρουσίαση του Rodney Habib στο Tedx (στα αγγλικά, χωρίς υπότιτλους), από όπου αντλήθηκαν οι περισσότερες πληροφορίες του άρθρου:

Πηγές:

  1. Habib, R. (2018) “The Forever Dog: How to Build the Oldest Dog in the World”, TEDx Mexico City (Βίντεο Παρουσίαση), Apr 21.
  2. CNN Greece (2017) “Δύο από τα Γηραιότερα Σκυλιά στον Κόσμο Ζουν στην Κυλλήνη”, 15 Φεβρουαρίου.