Τα Συστατικά των Τροφών για Σκύλους

Όταν αγοράζουμε τροφή ή λιχουδιές για τον σκύλο μας είναι εξαιρετικά σημαντικό να διαβάζουμε τα συστατικά και να καταλαβαίνουμε τι σημαίνουν.

Διατροφή είναι η παροχή στο σώμα όλων των συστατικών που χρειάζεται ώστε να αναπτύσσεται, να επανορθώνεται και να παραμένει απόλυτα υγιές σε όλα τα στάδια της ζωής του (1).

Η διατροφή αποτελείται από θρεπτικά συστατικά που κάνουν πολλές και διαφορετικές εργασίες καθώς εισέρχονται στον οργανισμό. Προκειμένου να λειτουργεί τέλεια, ο οργανισμός πρέπει να λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Παρόλα αυτά, μπορεί να διατηρηθεί χωρίς κάποια βασικά θρεπτικά συστατικά για πολλά χρόνια και να εμφανίσει σημάδια ασθένειας προοδευτικά, καθώς το σώμα γερνάει.

Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που πρέπει να φροντίζουμε να παρέχουμε στους σκύλους μας βέλτιστη διατροφή ακόμη και όταν είναι νέοι και δυνατοί.

Μια καλή διατροφή μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση πολλών προβλημάτων υγείας των σκύλων, ή να τα διορθώσει. Παρόλα αυτά, ο κτηνίατρος σπάνια μας ρωτάει τι τρώει ο σκύλος μας (1).

Πολλές τροφές αρρωσταίνουν και παχαίνουν τους σκύλους, καθώς η ισχύουσα νομοθεσία δίνει το περιθώριο στις εταιρείες του κλάδου να παραπλανούν.

Σήμερα υπάρχει στη διάθεσή μας μια τεράστια γκάμα τροφών για σκύλους, οι οποίες έχουν αδικαιολόγητα μεγάλες ποιοτικές διαφορές μεταξύ τους. Αν θέλουμε να τις αξιολογήσουμε σωστά θα πρέπει να κατανοήσουμε τις περιγραφές των συστατικών.

Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, διαβάστε τα συστατικά που αναγράφονται στο πίσω μέρος της συσκευασίας της τροφής του σκύλου σας. Καταλαβαίνετε τι σημαίνουν; Ταιριάζουν με τις υποσχέσεις που δίνονται στο μπροστινό μέρος;

Παγίδες και Ασάφειες Πίσω από τις Λέξεις

Τα συστατικά των τροφών για σκύλους προκαλούν σύγχυση γιατί πολλές εταιρείες δεν ενθουσιάζονται με την ιδέα να γνωρίζουμε τι ακριβώς περιέχεται στο σακίδιο. Στην πραγματικότητα, αρκετές μεγάλες εταιρείες ξοδεύουν περισσότερα για μάρκετινγκ από ό,τι για τη σύνθεση της ίδιας της τροφής (1).

Όπως θα δούμε παρακάτω, πολλά συστατικά περιγράφονται με ασαφή τρόπο. Όλοι όσοι έχουμε σκύλους θα πρέπει να γνωρίζουμε τι ακριβώς σημαίνει η καθεμία από τις γενικές ονομασίες που συχνά χρησιμοποιούνται.

Στον πίνακα που ακολουθεί αποτυπώνονται οι πιθανοί (και.. απίθανοι) τρόποι περιγραφής των συστατικών των τροφών για σκύλους και τι πραγματικά σημαίνουν:

Πίνακας 1: Οι Τρόποι Περιγραφής των Συστατικών στις Σκυλοτροφές και τι Σημαίνουν

Τι Να Προσέξω

Το καθαρό κρέας από ένα συγκεκριμένο ζώο συναντάται στις πιο ποιοτικές τροφές και αναφέρεται με σαφήνεια: πχ κοτόπουλο, ή φρέσκο κοτόπουλο.

Τα «παράγωγα κρέατος» είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για μη καθορισμένα μέρη απροσδιόριστων ζώων. Το είδος του κρέατος δεν προσδιορίζεται σκόπιμα (1).

Ομοίως, τα διατροφικά οφέλη του «γεύματος» είναι αμφισβητήσιμα. Είναι ένας φθηνός και εύκολος τρόπος γεμίσματος της τροφής με υπολείμματα κρεάτων, τα οποία υπάρχουν σε αφθονία λόγω των τεράστιων ποσοτήτων κρεάτων που καταναλώνουμε οι άνθρωποι.

Όσον αφορά τα δημητριακά και τα σιτηρά, ενώ γενικά είναι αποδεκτά συστατικά (εκτός από το σιτάρι), ακόμη και σήμερα πολλές τροφές για σκύλους τα περιέχουν σε υπερβολικές ποσότητες. Όταν σε μια τροφή τα συστατικά ξεκινούν με δημητριακά, σημαίνει ότι αυτά είναι το κυρίαρχο συστατικό. Δεν το θέλουμε αυτό.

Όσο πιο διαφανής είναι ο τρόπος αναγραφής των συστατικών στη συσκευασία και όσο σπανιότερα εμφανίζονται οι λέξεις «παράγωγα», «κρέας», «γεύμα», «άλευρο» και παρόμοιες ασαφείς περιγραφές, τόσο καλύτερης ποιότητας είναι η τροφή που τρώει ο σκύλος μας.

Και τόσο περισσότερο θα παραμένει υγιής, με ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και επαρκή αποθέματα ενέργειας.

Τέλος, προτιμάμε τις φυσικές τροφές, οι οποίες έχουν υποστεί ηπιότερη επεξεργασία και δεν περιέχουν χημικά συντηρητικά, χρώματα και ενισχυτικά γεύσης. Οι τροφές BELLFOR που μαγειρεύονται με τη μέθοδο της ψυχρής έκθλιψης (cold pressed) είναι ελάχιστα επεξεργασμένες.

Πηγές:

  1. Centre of Excellence (2023), “Introducing Canine Nutriotion: Digestion and Immunity”
  2. (FEDIAF) European Pet Food Industry Federation (n.d.), “Pet Food Facts: Ingredients”
  3. (FEDIAF) European Pet Food Industry Federation (2019), “Nutritional Guidelines for Pet Food for Cats and Dogs”, March
  4. (FEDIAF) European Pet Food Industry Federation (2019), “FEDIAF Scientific Advisory Board Carbohydrate Expert Review”, September