Η Βόλτα με τον Σκύλο

Η βόλτα με τον σκύλο είναι πολλά περισσότερα από μια καθημερινή δραστηριότητα που βοηθά τη σωματική και νοητική υγεία του τετράποδου.

Ένας αληθινός δεσμός μεταξύ ανθρώπου και σκύλου κερδίζεται με την πάροδο του χρόνου και με σταθερή θετική αλληλεπίδραση. Η βόλτα με τον σκύλο είναι μια τέλεια ευκαιρία χτισίματος ενός τέτοιου δεσμού.

Οι καταστάσεις και τα περιβάλλοντα που συναντάμε στις βόλτες μας δίνουν ευκαιρίες να επικοινωνήσουμε με τους σκύλους μας, να συνδεθούμε μαζί τους, και να τους δώσουμε τους μηχανισμούς που χρειάζονται για να λειτουργήσουν στον πολύπλοκο κόσμο μας.

Επίσης, οι βόλτες είναι ευκαιρίες επανάληψης βασικών εντολών. Όπως τα παιδιά, οι σκύλοι μαθαίνουν συνεχώς και είναι πολύ σημαντικό να αναπτύξουμε μαζί τους μια αξιόπιστη βασική συνεννόηση.

Ταυτόχρονα, οι χώροι για βόλτα με τον σκύλο είναι περιορισμένοι και τους μοιραζόμαστε με οικογένειες, ποδηλάτες, περιπατητές και άλλους κηδεμόνες σκύλων. Για αυτό, είναι καλό να έχουμε στο νου μας μερικές καλές πρακτικές:

  • Η πολύωρη κουβέντα στο κινητό ενώ κάνουμε βόλτα με τον σκύλο μας είναι λάθος για πολλούς λόγους. Η προσοχή και η εστίασή μας είναι -κατά βάση- στον σκύλο.
  • Δεν τα πάνε καλά μεταξύ τους όλοι οι σκύλοι, επομένως δεν είναι ασφαλές ο σκύλος μας να αλληλεπιδρά με άλλους σκύλους εν αγνοία μας.
  • Σε πολυπληθή αστικά περιβάλλοντα, όταν έχουμε τον σκύλο με λουρί που είναι ανοιχτό στα 2-3 ή περισσότερα μέτρα, ουσιαστικά ακυρώνουμε τη χρήση του λουριού και ο σκύλος μας είναι ανεξέλεγκτος.
  • Ενώ οι βόλτες με τον σκύλο διευκολύνουν την επαφή και τη συνομιλία μεταξύ ατόμων που διαφορετικά δεν θα θα είχαν γνωριστεί, δεν είναι πάντα (ούτε οι άνθρωποι, ούτε οι σκύλοι) ανοιχτοί στο να κάνουν νέες γνωριμίες. Οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, ιδιαίτερα μεταξύ άγνωστων σκύλων, έχουν νόημα όταν είναι επιθυμητές και από τα δύο ζευγάρια ανθρώπων-σκύλων.
  • Στις αλληλεπιδράσεις αυτές, προτεραιότητα έχουν οι σκύλοι. Όταν συναντιούνται δύο σκύλοι που δεν γνωρίζονται, προσέχουμε τη γλώσσα του σώματός τους.
  • Κάποιοι σκύλοι είναι πιθανό να αντιμετωπίζονται με καχυποψία από άλλους κηδεμόνες σκύλων, λόγω αρνητικών στερεότυπων που αποδίδονται σε συγκεκριμένες φυλές.
  • Το λουρί είναι εργαλείο αμφίδρομης επικοινωνίας, μέσω του οποίου ανταλλάσσουμε με τον σκύλο μας σημαντικές πληροφορίες. Λειτουργεί πολύ καλύτερα ως «τηλεφωνικό καλώδιο», παρά σαν.. τιμόνι κάποιου οχήματος που οδηγάμε.
  • Οι σκύλοι μας είναι η παρέα μας στη βόλτα, όχι αντικείμενα που μετακινούμε.
  • Αν και θα υπάρξουν φορές που θα είμαστε κουρασμένοι, η βόλτα με τον σκύλο δεν μπορεί να είναι συχνά μια διαδικαστική υποχρέωση.
  • Βγαίνουμε βόλτα με τον σκύλο για να του προσφέρουμε τις προϋποθέσεις ώστε να «είναι σκύλος» και να περάσει καλά.
  • Σε κάθε βόλτα με τον σκύλο αυτό που έχει αξία είναι ό,τι συμβαίνει μεταξύ της αναχώρησης από, και της επιστροφής στο σπίτι. Αφήνουμε τους σκύλους να μας μάθουν να ζούμε τις παρούσες στιγμές.
  • Οι περιστασιακές αλλαγές διαδρομών μυούν τους σκύλους σε νέες προκλήσεις και κάνουν τις βόλτες πιο ενδιαφέρουσες και για τους δύο.
  • Το να λέμε ότι η βόλτα είναι κάτι που κάνουμε για τον σκύλο μας δεν είναι ακριβές. Η -διπλή- αυτή καθημερινή συνήθεια προσφέρει και σε εμάς πολλά και σημαντικά οφέλη.

Οι βόλτες με τον σκύλο είναι ξεχωριστές στιγμές. Κάθε βόλτα είναι μια σύντομη δραπέτευση/αποστασιοποίηση από την πολύπλοκη ανθρώπινη καθημερινότητα, και ταυτόχρονα μια ευκαιρία να συνδεθούμε με τον σκύλο μας και να δούμε τον κόσμο από τη σκοπιά του.

Μαζί με την επιλογή μιας προσεγμένης διατροφής, η συνέπεια στις βόλτες παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στη γενικότερη ευεξία του σκύλου. Η βόλτα με τον σκύλο επαναπροσδιορίζει τη σχέση μας με τη φύση, την τοπική κοινότητα, τη μοναξιά, τη φιλία και όλες τις χαρές και τις ευθύνες της κηδεμονίας σκύλου.

Πηγή

  1. Fletcher, T. & Platt, L. (2018) "(Just) a Walk With the Dog? Animal Geographies and Negotiating Walking Spaces", Social & Cultural Geography, 19:2, 211-229, DOI: 10.1080/14649365.2016.1274047